Széchenyi turisztikai kártya

Széchenyi turisztikai kártya

Széchenyi turisztikai kártya
Státusz: Megjelent
Megjelenés dátuma: 2020.10.16
Tárgya: 0%-os hitel akár 250 millió ft-ig.

A hitelprogram célja
A Széchenyi Turisztikai Kártya a turisztikai szektorban működő vállalkozások részére a COVID-19 koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet kezelésére és a kedvezőtlen gazdasági hatások enyhítése érdekében kialakított új, kedvezményes feltételrendszerű, kiemelt állami kamat-, kezességi díj- és költségtámogatásban részesített szabad felhasználású folyószámlahitel.

Hitelfelvevők köre:
✓ A Széchenyi Turisztikai Kártyát minden olyan kkv-nak minősülő vállalkozás igényelheti, amely
a mindenkor hatályos Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzatában felsorolt tevékenységi kör[1] szerinti tevékenységek bármelyikét fő- vagy melléktevékenységként legalább 2019. január 1. óta végzi és ezen tevékenység(ek)ből, származott a 2019-es üzleti évben a bevételének legalább 30%-a.
nincs lejárt köztartozása, sem lejárt hiteltartozása;

Jogosult tevékenységi körök:
− 4939 – M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás, azzal, hogy ezen hitelcél esetén a Vállalkozásnak rendelkeznie kell a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 261/2011. (XII.7.) Korm. rendelet szerinti közúti személyszállítási engedéllyel.
− 5030 Belvízi személyszállítás
− 5510 Szállodai szolgáltatás
− 5520 Üdülési és egyéb átmeneti szálláshelyszolgáltatás
− 5530 Kempingszolgáltatás
− 5590 Egyéb szálláshely-szolgáltatás
− 5610 Éttermi mozgó vendéglátás
− 5621 Rendezvény étkeztetés
− 5630 Italszolgáltatás
− 7911 Utazásközvetítés
− 7912 Utazásszervezés
− 7990 Egyéb foglalás
− 8230 Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezés
− 9002 Előadó-művészeti kiegészítő tevékenység
− 9604 Fizikai közérzetet javító szolgáltatás
− 9329 M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység

Méret
▪ mikro-, kis- és középvállalkozás;

A hitel felhasználása
▪ A Széchenyi Turisztikai Kártya Program likviditási nehézségek enyhítésére nyújt:
– kamattámogatást,
– kezelési költségtámogatást,
– kezességi díjtámogatást és
– egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatást;
▪ A Széchenyi Turisztikai Kártyához kapcsolódó hitel minden, a Vállalkozás érdekében felmerülő és – az adó és számviteli jogszabályok szerint – elszámolható kiadásra felhasználható, vásárlás, készpénzfelvétel, átutalás, beszedés útján vagy egyéb módon.

Hitelkeret: 100 milliárd Ft;

Hitel összege: min. 1 millió, max. 250 millió forint.

Hitel pénzneme: HUF

Futamidő: 1, 2 vagy 3 év;

Kamat: 0%
Kezelési Ktsg: Nincs
Bírálati díj: Nincs

Hiteldíjak:

A Széchenyi Turisztikai Kártya Program keretében megkötött hitelszerződésekhez az Európai Bizottság a gazdaságnak a jelenlegi COVID-19-járvánnyal összefüggésben való támogatását célzó, állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret módosításáról szóló (2020/C 112 I/01) bizottsági közleménye alapján vállalt készfizető kezességvállalás díjához évente 1%-os kezességi díjtámogatást biztosít;

Biztosítékok
▪ A hitel fő biztosítéka a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása (ezt a hitelszerződés megkötését követően a finanszírozó Bank igényli, a vállalkozásnak ennek kapcsán nincs külön teendője).
▪ Kötelező biztosíték továbbá (az Üzletszabályzat szerinti feltételeknek megfelelő, társas vállalkozás esetén alapesetben a vállalkozás legalább 50 %-os közvetlen vagy közvetett) magánszemély tulajdonosának/tulajdonosainak készfizető kezességvállalása.
▪ 100 millió forint feletti hitelösszeg esetén a hitelező bank saját döntése alapján jogosult további dologi biztosíték bevonását is előírni.